ZORGMASSAGE

Erkend zorgmasseur

Zorgen en vooral zorgen voor. Als er één woord centraal staat binnen mijn leven is het wel zorgen. Zowel professioneel alsook privé zit het in mijn bloed. Uiteraard kom ik door mijn werk op dagelijkse basis in contact met zieke en bejaarden mensen. Als ervaren verpleegkundige koos ik ervoor om net dat tikkeltje extra te doen en volgde een opleiding tot erkend zorgmasseur.

Tijdens deze opleiding leerde ik niet alleen de juiste massagetechnieken, ook stond het omgaan met thema’s zoals een litteken, oedeem of een stoma centraal.

Wat is een zorgmassage?

Zorgmassages zijn op maat gemaakte massages voor mensen met kanker, chronische ziekten of stress gerelateerde aandoeningen. Zachte aanrakingen en veiligheid staan centraal. De massage zorgt voor een diepgaande ontspanning en verlicht gezondheidsklachten. Bovendien kan een sessie toegepast worden in alle fasen van het ziekteproces. Tijdens een behandeling, bij herstel, in een palliatieve setting, … . Het krijgen van een zorgmassage is een effectieve methode tijdens een moeilijke periode.

Wetenschappelijk onderzoek

Bij een zorgmassage wordt gewerkt op het parasympatisch deel van ons zenuwstelsel. Door zachte massages wordt de parasympaticus gestimuleerd wat zorgt voor rust en herstel.

Wetenschappelijk onderzoek van Collinge (Collinge, 2013) toont aan dat een zorgmassage onmiddellijke significante effecten had op de levenskwaliteit van kankerpatiënten. Er was sprake van minder misselijkheid en een reductie in angst, pijnklachten, vermoeidheid en depressie.

Patiënten in rust ervaarden meer kracht. Dit maakt niet alleen hun behandeling meer dragelijk, maar bevordert ook het herstel.

Verloop van een zorgmassage

Voor de massage wordt besproken welke lichaamsdelen de patiënt wil laten masseren. Sommige mensen verkiezen enkel een hand- of een hoofdmassage. Anderen genieten liever van een rug- of beenmassage op de massagetafel. Het lichaam wordt bedekt met zachte handdoeken en er wordt gemasseerd met een natuurlijke olie. Het gebruik van een gepersonaliseerde essentiële olie is in samenspraak ook mogelijk.

Het is de mens achter de ziekte die tijdens de zorgmassage centraal staat. Zelf vind ik het belangrijk een professionele en aangename sfeer te creëren.

Voor wie zijn zorgmassages bestemd?

Hoewel zorgmassages oorspronkelijk ontwikkeld werden voor kankerpatiënten is het niet iets exclusief voor hen. Patiënten met andere pathologieën en zelfs kinderen hebben hier ook baat bij. Dit gaat van lichamelijke aandoeningen zoals ALS, ADH, CVS, gewrichtsklachten tot chronische pijn en auto-immuunziekten. Ook psychische aandoeningen zoals angsten, depressie, burn-out,.. worden op soortgelijke manier behandeld. Zorgmassages doen tevens ook wonderen bij ouderen en bejaarden. Aanraking kent zo een helende werking bij mensen met dementie. Verlichting door de kracht van aanrakingen is steeds het gewenste eindresultaat.