Relaxatietherapie

Touch the body, calm the mind & heal the spirit! Tijdens de sessies wordt er via gesprekstherapie voornamelijk gefocust op:

WAAROM?

Stress. Volgens Van Dale gedefinieerd als de aanhoudende geestelijke druk, met als resultaat: spanning.

Stress voor een presentatie. Gezonde spanning voor een belangrijk event. Nervositeit. Vroeg of laat krijgt iedereen ermee te maken. Maar wat als er sprake is van aanhoudende stress? Of wat wanneer innerlijke rust onbestaande is?

Het is mogelijk om enige tijd te rekenen op mentale en fysieke reserves. Helaas is dit vaak van korte duur, want wat als onze reserves uitgeput geraken?

Relaxatietherapie kan hier een antwoord op bieden.

HOE?

Ontspannen kan je leren. Maar hoe? Hoe is het mogelijk om in een wereld waar prestatiegerichtheid en stress centraal staan alles even on hold te zetten?

Doormiddel van een persoonlijke screening wordt er een oplossing gezocht voor jouw klachten. Of het nu gaat over slapeloosheid, paniekaanvallen, hyperventilatie of een aanslepende burn-out. Afhankelijk van de diagnose wordt de meest doeltreffende methode toegepast.

Wist je trouwens dat relaxatietherapie een erkende behandelingsvorm is binnen de kinesitherapie? Een specifieke behandeling op basis van een voorschrift, verkregen door jouw huisarts of specialist, is dus mogelijk. Relaxatietechnieken situeren zich zowel op somatisch als psychosomatisch niveau.

Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen kunnen baat hebben bij relaxatietherapie. Zo kan deze therapie een houvast bieden bij het omgaan met

  • Faalangst
  • ADHD
  • Perfectionisme

Het doel bij relaxatietherapie is om de geest en het lichaam in een staat van rust en harmonie te brengen. Dit gebeurt doormiddel van ontspanningsoefeningen. De oefeningen en technieken worden zodanig aangeleerd zodat deze gemakkelijk in het dagelijkse leven kunnen worden toegepast. Zo leer je niet alleen om te gaan met stressvolle situaties, maar acht je jezelf weer in staat te ontspannen wanneer jouw lichaam of geest dit aangeeft.

Afhankelijk van jouw klachten en persoonlijke voorkeur kan er gebruik gemaakt worden van:

Ademhalingstechnieken

Hier wordt er gekeken naar jouw natuurlijke ademhaling en waar er eventuele blokkades zitten die ademhalen verhinderen. Doormiddel van ademhalingstechnieken leer je bewuster ademhalen. Hierdoor kan het lichaam emoties en stress beter reguleren. Bij stress wordt onze ademhaling vaak onbewust versneld. Wanneer je dit leert te reguleren is het mogelijk stress te verminderen door het autonoom zenuwstelstel te beïnvloeden. Het gebruik van deze technieken wordt gezien als een methode om tot ontspanning en rust te komen. Ook sporters of yogi ervaren heel veel voordelen bij correct ademhalen.

Mindfulness

Bewust omgaan met het hier en nu. Door mindfulness toe te passen leer je bewuster omgaan met handelingen en gedachten. Overthinking wordt hier aangepakt waardoor er plaats vrijkomt voor rust en eenvoud. Chaos en stress ebben weg.

Meditatie

Doorheen de dag krijgen onze hersenen heel wat te verwerken. Van impulsen, geluiden, geuren tot gevoelens en emoties. Het is mogelijk om ook psychisch uitgeput te raken. Doormiddel van meditatie richt je jouw aandacht naar binnen. Mediteren brengt rust in tijden van chaos. Laat gedachten stilvallen en leer jouw innerlijke balans te bereiken.

Intuïtieve massage

Bij een intuïtieve massage werk je aan opgehoopte spanning. Doormiddel van aanraking, warmte en het jij dat centraal staat krijg je een beter beeld van de noden van het lichaam. Bij deze op maat gemaakte massage leer je spanning loslaten. Een alternatieve vorm doormiddel van aromatouch is ook mogelijk.

Bovenstaande behandelvormen kunnen, indien gewenst, uitgevoerd worden met muziek of bepaalde klanken.

PRAKTISCHE INFO

De eerste sessie start altijd met een kennismakingsgesprek. Naar aanleiding van jouw klachten bekijk ik welke oefeningen en technieken van toepassing zijn. Jouw individuele behoeften staan binnen de relaxatietherapie steeds centraal! Terugkoppelen op het einde van de sessie is essentieel om jouw noden nog beter aan te voelen en bij te sturen indien gewenst.

Leer hoe je kan ontspannen, om zo overprikkeling aan te pakken en in de toekomst te voorkomen!